A Naprendszer első “állandó bevándorlója” a menetiránnyal szemben keringő aszteroida

A NaprendszerHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. első “állandó bevándorlójaként” azonosították kutatók a 2015 BZ509 jelű aszteroidát, amely a JupiterFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. pályáján kering a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. körül az összes többi égitesttel ellentétes irányban.

Forrás: Wikimedia Commons/Tomruen 

A Napot tavaly szeptemberben a legjobban megközelítő Oumuamuát tartották kutatók az első olyan ismert aszteroidának, amely egy másik csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. körüli bolygóHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. rendszerből érkezett a Naprendszerbe. Egy, a Royal Astronomical Society folyóiratában hétfőn publikált kutatás azonban rámutat, hogy míg az OumuamuaHeves ütközésre utal a rejtélyes csillagközi aszteroida szertelen forgása. csak egy “átutazó migráns”, amely 2020 körül elhagyja a Naprendszert, a három éve felfedezett aszteroidaRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. “állandó jelleggel letelepedett bevándorló” a bolygórendszerünkben.

Oumuamua (Forrás:  ESO/M. Kornmesser)

Fathi Namouni kutatásvezető szerint a 2015 BZ509 jelű, körülbelül három kilométer átmérőjű kisbolygó rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Szülőhelye a Triangulum-galaxisban, az NGC 604 régió bölcsőjében lehet, amely 2,7 millió fényévre van a Földtől. Ha az aszteroida a Naprendszer szülöttje lenne, akkor a többi égitesttel megegyező irányban keringene a Nap körül – olvasható a tanulmányban, amely szerint ugyanakkor rejtélyMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. , hogy miért kering retrográd irányban a kisbolygó.

“Más csillagrendszerekből származó kisbolygó14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. k migrációja azért fordul elő, mert a Nap csillagok egy csoportjában keletkezett, ahol mindegyiknek megvoltak a saját bolygói és kisbolygói. A csillagok közelsége, amelyet felerősített a bolygók gravitációs ereje, elősegítette aszteroidák bevonzását más csillagrendszerekből” – írja Helena Morais, a kutatócsoport tagja.

A tanulmány szerint a Naprendszer első “állandó és bevándorló” aszteroidájának felfedezése segíthet többet megérteni a bolygók keletkezéséről és a Naprendszer fejlődéséről. A kutatást amerikai, olasz és német csillagászok végezték az arizonai LBT-teleszkóp segítségével.

Forrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!