A Naprendszer első “állandó bevándorlója” a menetiránnyal szemben keringő aszteroida

A NaprendszerHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. első “állandó bevándorlójaként” azonosították kutatók a 2015 BZ509 jelű aszteroidát, amely a JupiterFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. pályáján kering a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. körül az összes többi égitesttel ellentétes irányban.

Forrás: Wikimedia Commons/Tomruen 

A Napot tavaly szeptemberben a legjobban megközelítő Oumuamuát tartották kutatók az első olyan ismert aszteroidának, amely egy másik csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. körüli bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. rendszerből érkezett a Naprendszerbe. Egy, a Royal Astronomical Society folyóiratában hétfőn publikált kutatás azonban rámutat, hogy míg az OumuamuaHeves ütközésre utal a rejtélyes csillagközi aszteroida szertelen forgása. csak egy “átutazó migráns”, amely 2020 körül elhagyja a Naprendszert, a három éve felfedezett aszteroidaRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. “állandó jelleggel letelepedett bevándorló” a bolygórendszerünkben.

Oumuamua (Forrás:  ESO/M. Kornmesser)

Fathi Namouni kutatásvezető szerint a 2015 BZ509 jelű, körülbelül három kilométer átmérőjű kisbolygó rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Szülőhelye a Triangulum-galaxisban, az NGC 604 régió bölcsőjében lehet, amely 2,7 millió fényévre van a Földtől. Ha az aszteroida a Naprendszer szülöttje lenne, akkor a többi égitesttel megegyező irányban keringene a Nap körül – olvasható a tanulmányban, amely szerint ugyanakkor rejtélyFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. , hogy miért kering retrográd irányban a kisbolygó.

“Más csillagrendszerekből származó kisbolygó14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. k migrációja azért fordul elő, mert a Nap csillagok egy csoportjában keletkezett, ahol mindegyiknek megvoltak a saját bolygói és kisbolygói. A csillagok közelsége, amelyet felerősített a bolygók gravitációs ereje, elősegítette aszteroidák bevonzását más csillagrendszerekből” – írja Helena Morais, a kutatócsoport tagja.

A tanulmány szerint a Naprendszer első “állandó és bevándorló” aszteroidájának felfedezése segíthet többet megérteni a bolygók keletkezéséről és a Naprendszer fejlődéséről. A kutatást amerikai, olasz és német csillagászok végezték az arizonai LBT-teleszkóp segítségével.

Forrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!