A napkereszt (Szvasztika), mint szimbólum

Cimkék: ,

A szvasztikaŐsi szimbólumok, mint modern gyűlöletjelképek. (卍 és 卐) egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven. Legtöbbször úgy helyezték el, hogy a vonalak vízszintesen és függőlegesen legyenek, bár néha 45 fokkal elforgatva is használják; a hinduVaranasi - a hindu vallás szent városa. változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta. Egy bizonyos Lanz von Liebenfels Ostara nevű újságjában tűnt fel, Hitler ebből kölcsönözte, s a jól ismert, sarkára állított formájában ő tette meg a német nemzetiszocializmus jelképévé.

Dalai Láma

A napkereszt (szvasztika) is egy ősrégi, minden kultúrában megtalálható szimbólumŐsi szimbólumok, mint modern gyűlöletjelképek. . Sokféleképp értelmezik, mert valóban “mindent” jelent. Számít a forgásiránya is, mert az egyik a teremtés egyék felét jelenti (a szellem anyaggá sűrűsödése, ez a felkelő napDöbbenetes sebességgel jön az ISON-üstökös. útja, s értelemszerűen a termékenység, a bőség jele is), a másik irány az anyag szellemmé szublimálása, vagyis a “fekete nap”, az éjszaka minősége. Egyik sem jobb a másiknál, hisz egymás tükörképei is.

szvasztika

A felső képen láthatjuk a tengely körül a forgást,…s ha gyorsan forog a keresztünk, akkor csak egy kört látunk. A 4 szár jelképezi a 4 őselemet, s a középpont az ötödik elem, ami az egészet működteti.

Lord Ganesha

Lord Ganesha

A buddhisták nem véletlenül használják sokszor együtt az ellentétes forgásirányú szvasztikákat, mert ez jelenti azt az egyensúlyt, amire törekednünk kell. Nevük is van a két keresztre, az egyik az ura manji, a másik az omote manji. Az egyik az intuíciót, a másik a logikát, az erőt jelenti. Hasonlatos ez az agyműködésünkhöz is, ahogy a két agyféltekénknek szinkronban kell működniük.

Szvasztika

Shorinji Kempo szvasztika

Shorinji Kempo szvasztika


Ha Érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!


Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel via Twitter.
Mit gondolsz erről a cikkről vagy a tartalmáról?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Szólj hozzá a cikkhez!

3 thoughts on “A napkereszt (Szvasztika), mint szimbólum

  1. Sajnos a diplomákkal agyonerőszakolt, okosnak tartott emberek közül is kevesen tudják az igazi jelentését. Bár a jelentését nem olyan bonyolult megfejteni. Tulajdonképpen azt is lehetne mondani, hogy a Szvasztika ugyanazt akarja tudatni az emberrel mint a Tai-Chi-Tu.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>