A nap képe – Kármán-örvénysor a Csendes-óceánon

Május 22-én, a NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. Aqua műholdján lévő Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) nevű műszer készítette ezt a fényképet a mexikói vulkanikusTenerife - az örök tavasz szigete. Socorro-szigetA csodálatos Saint Lucia. környékén, a Csendes-óceánon. A különlegessége, hogy sok kilométernyi hosszúságban láthatunk rajta Kármán-örvénysorokat. A NASA FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. -megfigyelő oldala hétfőn ezt a fotót választotta a napTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. képének.

orveny

Fotó: Jeff Schmaltz, LANCE/EOSDIS MODIS Rapid Response Team

A jelenség a magyar fizikusról, Kármán A festői szépségű Huron-tó. dorról kapta nevét, ő írta le először az elméleti magyarázatát. Amikor hosszabb ideig nagy sebességű levegő áramlik egy irányba, akkor a szigetekAz Azori-szigetek egzotikus világa. és hegyekIzland színes hegyei. mögött ilyen, különleges kinézetű örvények keletkezhetnek.

A Kármán-féle örvénysort sokszor megfigyelhetjük a természetben, nagy szélben például a zászlók lobogását a széleken leszakadó örvények hozzák létre. Otthon is létrehozhatjuk a kísérletet, elég egy vékony papírlapot gyorsan végighúzni a levegőben a lappal párhuzamos irányban, a papír ilyenkor berezeg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!