A manilai mészárlás – a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája

A manilai csata mára szinte feledésbe merült, pedig egyike volt a II. világháború legtragikusabb, legpusztíÉszak-Amerika lélegzetelállító tájaira kalauzolnak el a világjáró fotós gyönyörű fotói. bb összecsapásainak. A Fülöp-szigetekTízezernél több halottja lehet a tájfunnak - 50 fotó az elképesztő pusztításról. legnagyobb városa, ManilaEgyedül utazott a repülőgépen egy szerencsés utas. , egykoron az egyik legszebb ázsiai városElőbukkant a 25 éve elárasztott város. volt. Ez volt az a hely, ahol megannyi kultúra keveredett, mint például a spanyol, ázsiai és az amerikai hagyományok. Mi több, ez a város gazdag volt hihetetlen építészeti és műalkotásokkal. A II. világháború kitörése előtt, Manila élénk, kozmopolita hely volt, lakossága több mint egymillió főre volt tehető.

Manilai csata

Azonban a 1945 februárjában néhány igen heves, erőszakos és szörnyű harcnak lett színhelye, amikor az amerikai hadsereg összecsapott a Fülöp-szigeteket megszállt japán105 évesen hunyt el a világ leghosszabb ideig praktizáló orvosa. hadsereggel. A csata végére a japánok több mint 100.000 civilt, köztük rengeteg nőt és gyermeket öltek meg. A civilek halála mellett több mint 1000 amerikai és jóval több mint 16.000 japán katonaAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. halt meg, 5565-en pedig megsérültek a hónapig tartó harcok alatt.

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

A városban házról házra, utcáról utcára folyt a harcHatalmi és az utcai harcok Egyiptomban. . A japánok nem tudtak mit kezdeni a házanként előrenyomuló szövetséges tankokkal és a tüzérséggel, veszteségeik hatalmasak voltak. A helyi lakosság a véres harcokban a japán katonákRitka képek a normandiai partraszállásról. tombolásától is szenvedett: nőket erőszakoltak meg, ok nélkül kínoztak és öltek meg civileket. A történelembe, mint a manilai mészárlás, vonult be borzalmas cselekedetük.

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

“Hangos! Ez olyan átkozottul hangos!”, emlékszik vissza egy ex-amerikai hadsereg őrmestere, aki a Fülöp-szigeteken állomásozott a 148. ezred, a 37. osztállyal.”Forró és ragadós és büdös is. Ez az, amire leginkább emlékszem a manilai csatából. A vér, a halál, a testek és az a szag. A halál hangjai, vagy inkább az életben maradni próbálás keserves hangjai, amikor mindenki haldoklik körülötted.”

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

A harcok február 3-tól március 3-ig tartottak, melyek következtében a korábban virágzó város szinte teljesen elpusztult. A manilai csata után a Fülöp-szigetek felszabadult a 3 éven át tartó japán katonai megszállás alól. Manila 1946-ban függetlenné vált,és a Fülöp-szigetek fővárosa lett.

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

Manilai csata

Forrás: environmentalgraffiti.com 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!