A legősibb figurális tetoválásokat találták meg két egyiptomi múmián

A legősibbnek vélt figurális tetoválásokat találták meg régészek két ötezer éves egyiptomi múmián, ami azt igazolja, hogy az eddig véltnél ezer évvel korábban jelenhetett meg Afrikában a tetoválás – ismertette a BBC.

Egy fiatal férfi múmiáján látszik, hogy a felkarjára egy vad bika és egy sörényes juh képét tetoválták. A minták először sötét foltnak tűntek a férfi bőrén. A női múmiaA Kelet Csipkerózsikája - a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő. felkarjára és vállára pedig S-alakú motívumokat tetováltak. A felfedezés"Elvarázsolt kertre" bukkantak a régészek Pompeji romjai között. azt bizonyítja, hogy az eddig véltnél ezer évvel korábban jelent meg a tetoválás szokása Afrikában. A két múmia tetoválásairól a tudósok a Journal of Archeological Science című folyóiratban számoltak be.

Forrás: British Museum

Daniel Antoine, a tanulmány egyik vezető szerzője, a British MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. fizikai antropológiai kurátora elmondta: ez a rendkívüli felfedezés megváltoztatja a korszakban élő emberekről szerzett tudásunkat. A férfi múmiát száz évvel ezelőtt találták meg. Korábbi CT-vizsgálatok alapján 18-21 éves lehetett, amikor a hátát ért szúrt seb a halálát okozta. A karján látható sötét foltokkal jó ideig nem törődtek, csak akkor derült ki, hogy tetoválások, amikor infrás szűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. éssel tüzetesebben megvizsgálták. Az egyik tetoválásból egy vad bika képe rajzolódik ki, amelyet hosszú farokkal és kidolgozott szarvakkal ábrázolták, a másik pedig sörényes juhra hasonlít görbe szarvakkal és púpos vállal.

Forrás: British Museum
Forrás: British Museum

A női múmián a kutatók szerint olyan tetoválások vannak, amelyek státuszt, bátorságot és mágikus tudást jelölhetnek. A jobb vállán négy kis S-alakú motívum fut végig. Egy olyan ábrázolás is megjelenik rajta, amely a rituális tánchoz használt botokra hasonlít. A minták a bőr alatt vannak, valószínűleg korommal színezték őket. Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy ebben az ősi korszakban csak a nőknek volt tetoválása, ám a férfi múmián felfedezett minták azt jelzik, hogy mindkét nemnél használták.

Forrás: British Museum
Forrás: British Museum
Forrás: British Museum

A múmiákat Felső-EgyiptomBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. déli részén, a mai Luxortól 40 kilométerre délre tárták fel. A két testet különösebb előkészítés nélkül temették el, de a sivatagi hő, sótartalom és szárazság megőrizte a maradványokat. A karbonos vizsgálat szerint a Kr. e. 3351 és 3017 közötti időszakból származnak, röviddel a térség egyesítése és az első fáraóBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. k (Kr. e. 3100) előtti korszakból. A legősibb tetoválásokat az Alpokban találták egy mumifikálódottTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. testen: a világhírű gleccsermúmiaFejlett betegellátás jellemezte Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia egykori társadalmát. , Ötzi, kinek maradványait 1991-ben a dél-tiroli Ötz-völgyben találták meg, több mint 5200 éve élt, ám az ő tetoválásai vízszintes és függőleges vonalakból álltak, nem voltak figuratívak.

Ötzi szobra Bolzanóban (Forrás: Wikimedia Commons/Thilo Parg)

British Museum, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!