A lakosság több mint fele éhezik a polgárháború sújtotta Jemenben

A polgárháború sújtotta JemenBorzalmas körülmények között élnek és régóta éheznek az állatok egy jemeni állatkertben. szinte egész területén egyre súlyosbodik az élelmezési krízis: az ENSZMenedékházak gyártásába kezd az IKEA. élelmezéssel foglalkozó szakosított szerveinek keddi figyelmeztetései szerint már az Arab-félszigeten fekvő országItt a legjobb nőnek lenni . lakosságának több mint fele éhezik.

“A világ legborzasztóbb válságainak egyike és a helyzet egyre csak romlik” – hangsúlyozta Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a világszervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Világélelmezési Programja (PAM) által fogalmazott közös közleményben.

jemen-7

jemen-4

Az élelmiszerhiány Jemen 22 kormányzóságából 19-et érint, s némely térségekben a lakosság hetven százalékának nincs mit ennie. A FAO és a PAM becslései szerint az ország 24 millió lakosából – melynek 15 százaléka egy év alatti kisgyermek – legkevesebb 7 millióan éheznek, további 7,1 millióan pedig rendkívül szűkös élelemforrásokból tengetik életüket. A két szervezet beszámolója szerint csaknem 3 millió ötéves gyermeket fenyeget a krónikus alultápláltságHatvan éve nem volt ekkora éhínség Kelet-Afrikában. . A legrosszabb a helyzet a délnyugati Taizz tartományban, ahol a kiskorúak 25,1 százaléka szenved krónikus alultápláltságban.

A háború közvetlen következményein felül a helyzetet az üzemanyaghiány, az importkorlátozások és a mezőgazdaságA klímaváltozás a kávé, a narancs vagy a banán árára és elérhetőségére is hatással lesz. állapota súlyosbítja. Az importot gátló intézkedések rendkívül megnehezítik az élelemhez jutást egy olyan országban, amely alapvető élelmiszerek tekintetében kilencven százalékban behozatalra szorul. Ráadásul az idei helyi mezőgazdasági termények mennyisége a környezeti viszontagságok miatt is megtizedelődött: 2015 novemberében két heves ciklon, hirtelen lezúdult esők, áradások, idén áprilisban vándorsáskák pusztították a termést.

jemen-haboru

Jemenben a több mint 6400 halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álos áldozatot követelő, véres összecsapások alábbhagytak, mióta az ENSZ áprilisban tűzszünetre szólította fel a feleket. A törékeny fegyvernyugvást azonban mindkét fél többször megsértette. A szomszédos Szaúd-ArábiaAz ország, amely homokot exportál Szaud-Arábiába. vezette katonai koalíció kedden közölte, elfogott egy Jemenből kilőtt rakétát, míg jemeniek azt mondták, nyolc civil életét vesztette és további nyolcan megsebesültek a szövetség egyik légicsapásában.

Jelenleg a polgárháború Az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert jemeni kormány és a síita húszi lázadók Kuvaitban folytatnak béketárgyalásokat, azonban jelentős nézeteltérések vannak közöttük: a húszik egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelik, a kormány viszont saját legitimitását hangsúlyozza.

jemeni-haboru

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!