A kihalás veszélye fenyegeti a kínai óriásszalamandrát

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legnagyobbSherman tábornok fája - a legnagyobb térfogatú fa a világon. kétéltűje: testhossza akár az 1,9 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti. A kínai folyókban előforduló hatalmas állat főleg halakat, békákat és rovarokat fogyaszt. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, hogy a dinoszauruszok megjelentek bolygóHatalmas szupervulkánok voltak a Marson. nkon.

Kínai óriásszalamndra

A kínai óriásszalamandra egyedszáma az utóbbi évtizedekben katasztrofális hanyatlásnak indult, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszámcsökkenést tapasztaltak. Ennek oka az élőhelyének elveszítése, valamint az, hogy Kínában előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként ezeket különlegesKülönös állat surrant be egy idős amerikai nő házába. állatokat. Ezért a farmok -amelyek az éttermeknek tenyésztik az óriásszalamandrákat- gyorsan növekvő száma megpecsételheti a kritikusan veszélyeztetett fajEmelkedett a vadon élő óriáspandák száma. sorsát. Sokszor illegálisan fognak be vadon élő szalamandrákat, hogy kiegészítsék velük a tenyésztett populációkat, amelyek gyakran nem túl sikeresek a szaporodásban. A tenyésztett kétéltűekkel Kína10.000 kutyát vágnak le minden évben a jülini kutyahús-fesztiválon [18+]. szerte kereskednek, túlzsúfolt helyeken tartják őket, amik pusztító járványok kialakulását segítik elő. Emellett a környezetszennyezésNorilszk - a világ egyik legélhetetlenebb városa. is veszélyezteti őket, ugyanis a szennyvíz sokszor a folyórendszerekbe kerül, így a kórokozók potenciálisan eljutnak a vad populációkhoz.

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra

A kínai óriásszalamandra a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján kritikusan veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. fajként szerepel populációjának 80 százalékos hanyatlása miatt. Ez az EDGE-faj (evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett – Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) a nemzetközi kétéltűvédelem kiemelten fontos faja. Az óriásszalamandra szerepel a FöldMi fog történni a következő 1 percben a világon?. 100 legritkább állatának listáján, melyet a Londoni Zoológiai Társaság állított össze.

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!