A kihalás veszélye fenyegeti a kínai óriásszalamandrát

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) a világ legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. kétéltűje: testhossza akár az 1,9 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti. A kínai folyóBetsiboka: Madagaszkár vörös folyója. kban előforduló hatalmas állat főleg halakat, békákat és rovarokat fogyaszt. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, hogy a dinoszauruszok megjelentek bolygónkon.

Kínai óriásszalamndra

A kínai óriásszalamandra egyedszáma az utóbbi évtizedekben katasztrofális hanyatlásnak indult, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszámcsökkenést tapasztaltak. Ennek oka az élőhelyének elveszítése, valamint az, hogy Kínában előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként ezeket különlegesKülönös állat surrant be egy idős amerikai nő házába. állatokat. Ezért a farmok -amelyek az éttermeknek tenyésztik az óriásszalamandrákat- gyorsan növekvő száma megpecsételheti a kritikusan veszélyeztetett fajA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. sorsát. Sokszor illegálisan fognak be vadon élő szalamandrákat, hogy kiegészítsék velük a tenyésztett populációkat, amelyek gyakran nem túl sikeresek a szaporodásban. A tenyésztett kétéltűekkel KínaLiu Bolin - a láthatatlan ember. szerte kereskednek, túlzsúfolt helyeken tartják őket, amik pusztító járványok kialakulását segítik elő. Emellett a környezetszennyezésNorilszk - a világ egyik legélhetetlenebb városa. is veszélyezteti őket, ugyanis a szennyvíz sokszor a folyórendszerekbe kerül, így a kórokozók potenciálisan eljutnak a vad populációkhoz.

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra

A kínai óriásszalamandra a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel populációjának 80 százalékos hanyatlása miatt. Ez az EDGE-faj (evolúciós szempontból egyedi és globálisan veszélyeztetett – Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) a nemzetközi kétéltűvédelem kiemelten fontos faja. Az óriásszalamandra szerepel a Föld 100 legritkább állatának listáján, melyet a Londoni Zoológiai Társaság állított össze.

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra

Kínai óriásszalamndra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!