A Kelet Csipkerózsikája – a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő

Öt év után ismét láthatja a közönség Kínában a “Kelet Csipkerózsikájaként” emlegetett, több mint 2200 éves múmiát, amelyen rejtélyesTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. módon nem fog az idő. A történelmi feljegyzések szerint a Hszin Csuj nevű nemeshölgy Li Cang kormányzó felesége volt a Nyugati Han-dinasztia (i.e. 206 – i.sz. 25) idején. A több mint 2200 éves holttestet 1972-ben fedezték fel a közép-kínai Hunan tartomány fővárosa, Csangsa közelében.

Rekonstrukció: Hszin Csuj fiatal korában (Forrás: Wikimedia Commos/Huangdan2060)

A korábban ismert múmiákkal ellentétben, Hszin Csuj teteme magas kora ellenére is olyan, mintha az asszony csak nemrégiben hunyt volna el: bőre ép és rugalmas, ízületei mozgathatóak, haja megőrizte sötét színét, s a boncolás során ereiben vért találtak és belső szervei is a testben voltak. A kutatók még ma sem jöttek rá, hogy miként maradhatott meg ilyen hosszú ideig épségben a holttest. Tény azonban, hogy a sír kialakítása segítette a mumifikálódást, de ez minden bizonnyal nem volt elegendő. A kínai szakemberek mai álláspontja szerint a hercegnő holttestét különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. konzerválófolyadékba merítették, de ennek összetétele ismeretlen.

Forrás: Wikimedia Commos
Forrás: Wikimedia Commos/Huangdan2060

A napokban újranyitott tartományi múzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. egy raktárban őrizte a múmiát az intézmény renoválása idején. Tuan Hsziaoming, a múzeum kurátora szerint a testet folyamatos megfigyelés alatt tartották, nehogy bármilyen módon sérüljön. A Taj hercegnő múmiájaként, vagy MúmiaFejlett betegellátás jellemezte Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia egykori társadalmát. Úrhölgyként is emlegetett leletet mostanra egy állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamrába költöztették át, nagyjából ugyanolyan mélységbe, mint amilyenben annak idején felfedezték. A múzeum kulturális relikviák megőrzéséért felelős részlegének vezetője, Liu Liang szerint a helyiség nyolcasnál nagyobb erősségű földrengésnek is képes ellenállni és 24 órás megfigyelés alatt áll.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!