A jövő útja – napelemekből készült útburkolat

Az Amerikában, Idaho államban élő Scott és Julie Brusaw által alapított Solar Roadways vállalat találmánya, a napelemes útburkolat, forradalmasíthatja a jövő energiatermelését és útfelületét. A napelemMegkezdte a napelem-tetőcserepek értékesítését a Tesla. a NapHatalmas mágneses vihar közeleg. sugarait felhasználva képes elektromosságot termelni és a panelek közt továbbadni, így lehetőség van az utak által összekötött épületek, eszközök elektromos áram ellátásának biztosítására is. Emellett az elemekben fűtőtest is található, amely megakadályozza a hó letapadását és jég keletkezését. A panelekben továbbá beépített LED-ek találhatók, melyekkel akár az útjelző sávokat, akár valós idejű jelzéseket (például Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. akadály vagy forgalmi dugó) is megjeleníthetnek. A panelek felszínén temperált üvegbevonat található, amely biztosítja a megfelelő tapadást és strapabíróságot.

Napelemes út

Napelemes út

Napelemes út

A Solar Roadways ötlete és terméke számos környezetvédelmi díjat elnyert már. A napelemek nagyon ellenállóak, a legnehezebb teherautók és mezőgazdasági járművek is közlekedhetnek rajta, 113 tonnás gépjárműveket is elbírnak. A gyártáshoz többnyire újrahasznosított anyagokat használnak, ezáltal is kímélve a környezetet. A napelemekből álló útnak további előnye, hogy az utak mentén megszűnnének a villanyoszlopok és vezetékek. A Solar Roadways háromszor három méteres napelemekkel fedné le az utakat. A vállalat szerint az eljárással az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. jelenlegi áramfelhasználásának háromszorosát tudnák fedezni. Számításaik szerint 20 négyzetméternyi felület 5200 wattnyi áramot termelhet elegendő napfény esetén.

Napelemes út

Napelemes út

Napelemes út

A házaspár 2006 óta kísérletezik ezzel a különleges burkolattal. A hosszú évek munkájának eredményeként elkészült az első “útszakasz” is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!