A jégkorszakot is túlélt emberféle maradványait azonosították

A legutóbbi jégkorszakot is túlélhette az az emberféleKiderült, honnan származik a hobbit. , amelynek maradványait egy kínai barlangban fedezték fel kutatók. 14 ezer éves combcsonttöredéket 1989-ben találták a kínai Jünnan tartománybeli Malutung-barlangban. A csontot tartalmazó leletegyüttest azonban csak 2012-ben kezdték tanulmányozni. A PLOS ONE című folyóiratban közölt eredmények szerint a csontdarab a több mint 1,5 millió évvel ezelőtt élt Homo habilis és a korai Homo erectus fajok csontjaihoz hasonlít.

“A combcsonttöredék fiatal kora azt sugallja, hogy a primitív külsejű emberfélék nagyon sokáig fennmaradhattak az evolúciónk során, ugyanakkor óvatosan kell fogalmaznunk, lévén, hogy csak egyetlen leletről van szó” – mondta Csi Hszüeping, a jünnani Kulturális Örökségvédelmi és Régészeti Intézet professzora, a tanulmány társszerzője.

red-deer-cave

A kutatók mostanáig úgy vélték, hogy az egyedüli premodern emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. , amelyek fennmaradtak a mai EurópaA struccnál háromszor nagyobb ősmadár fosszíliáira bukkantak a Krím-félszigetnél. és Ázsia területén, a mintegy 40 ezer évvel ezelőtt kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. neandervölgyiRejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember. és gyenyiszovai emberek voltak. Róluk úgy tartják, hogy nem sokkal a modern emberA korábban véltnél jóval régebbre nyúlik vissza az emberiség kezdete. megjelenése után eltűntek a régióból, ám az új csontlelet azt sugallja, hogy egy másik primitív emberféle jóval tovább fennmaradhatott, egészen akár a legutóbbi jégkorszak végéig. A combcsonttöredék gazdája mindössze 50 kilogrammot nyomhatott, ami igen kevés volt a premodern és a jégkorszaki átlaghoz képest – adta hírül a The Daily Telegraph. Amikor a kutatók 2012-ben először beszámoltak a gímszarvasok népének elnevezett emberfélékről, amelyek az archaikus és a modernLiu Bolin - a láthatatlan ember. ember jellemzőit vegyítve kiugró szemöldökcsonttal és állkapoccsal, valamint széles orral rendelkeztek, a szakemberek egy része szkeptikusan fogadta a felfedezést.

Az eredményekkel kapcsolatban vita robbant ki arról, hogy új evolúciós vonalat fedeztek-e fel, vagy sem. “A mostani felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. megint azt sugallja, hogy a malutungi csontok legalább egy része egy rejtélyesTöbb száz hatalmas méretű, rejtélyes geoglifát fedeztek fel az Amazonas esőerdőiben. premodern fajtól származik” – húzták alá közleményükben a kutatók, hangsúlyozva, hogy további vizsgálatokra van szükség ennek megerősítéséhez.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!