A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája

A budapesti Jászai Mari tér legszebbEurópa legszebb metróállomásai. platánja lett az Év Fája, a Hős FaElindult a szavazás az Év fájára. címet a VárosligetÍgy fog kinézni a megújult Városliget 2019-re [videó]. hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a ragályi Öreg tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. kapta.

evfaja-1A budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év FájaAz Európai Év Fája verseny - még mindig lehet szavazni a Gödöllői Vén Vackorra. (Fotó: evfaja.okotars.hu)

A hat hétig tartó online megmérettetésen idén összesen mintegy 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3545 vokssal szerezte meg az első helyet, és ezzel a versenyA 2013-as Dakar rally képeken. hétéves történetében először győzött budapesti fa – közölte az alapítvány az MTI-vel. Idén csaknem 40 jelölt indult a versenyen, közülük a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 fát, amelyekre a közönség online szavazhatott szeptember 5. és október 16. között. A megmérettetésre közösségek nevezhették be legkedvesebb fáikat, amelyek történeteikkel versengtek az Év Fája címért.

evfaja-3A Városliget hős platánja fantázianevet viselő versenyző egyike a parkÍgy fog kinézni a megújult Városliget 2019-re [videó]. első és legidősebb platánjainak, sokak kedvence és nevezői szerint egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt (Fotó: evfaja.okotars.hu)

evfaja-2A ragályi öreg tölgy (Fotó: evfaja.okotars.hu)

evfajaFotó:  evfaja.okotars.hu

A Jászai Mari téri platánt 1936-1938 körül ültették el a téren, amelyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. A terület 1950-ben keresztelték át Jászai Mari térre, a magyar színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenők képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Radnóti Fifi, a XIII. kerület díszpolgára is évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát és valószínűsíthető, hogy férjével gyakran meg is pihenhetett árnyékában.

MTI fotó: Szigetváry Zsolt

MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Jászai Mari téri platán jövő év elején részt vesz az európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa, legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgyBátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy lett az év európai fája. , két alkalommal pedig második helyezést értek el a magyar versenyzők.

ev-faja-2BátaszékMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. (Fotó: evfaja.okotars.hu)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!