A gyönyörű Ohrid-régió

Az Ohrid-régió magába foglalja a Macedónia és Albánia határvidékénA Kawah Ijen vulkán kénbányászai. elterülő Ohridi-tavat, illetve a tó macedóniai, északkeleti partvidékén, Ohrid városA világ legszebb és leghíresebb terei. ában és környékén található történelmi-kulturális épületegyüttest. Az Ohridi-tó 1979-ban, az épületegyüttesek 1980-ban lettek az UNESCO természeti-kulturális világörökségBall's Pyramid - kihunyt vulkán a Csendes-óceánban. i helyszínei.

Ohrid

Ohrid

Az Ohridi-tó a Balkán-félsziget legöregebb, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett tava. Az átlagosan 155 méter mély tó vizét elsősorban föld alatti források táplálják, s az egyetlen Fekete-Drin vezeti el, ennek következményeként a tó vízkicserélődési ciklusa hetven évre tehető. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyező- vagy tápanyagot tartalmaz, oxigénben gazdag, s ennek köszönhetően rendkívül tiszta. Az Ohridi-tó hidrológiai adottságainál fogva rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, a benne élő fajok mintegy fele endemikus, azaz csak itt honos. Az eddig leírt több mint kétszáz endemikus fajA borneói törpeelefántok. között számon tartanak nyolc ponty- és két lazacfélét is. Hasonlóan jelentős a partA világörökség gyöngyszeme, az Amalfi part. menti nádasokban áttelelő vízi- és ragadozómadár-állomány. A tó törékeny ökoszisztémáját erősen veszélyezteti a turizmus és a part menti települések lakosságának növekedés

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Az Ohridi-tó északkeleti partján fekvő Ohrid fontos ortodox egyházi központ volt a 10. századtól 1767-ig, fénykorában „szláv JeruzsálemKétezer éves rituális fürdőt fedeztek fel egy ház nappalija alatt. ”-ként emlegették. Pezsgő kulturális élet jellemezte, s ebből a korból napjainkra számos figyelemre méltó, bizánci stílusú templomBorobudur - a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese. maradt fenn. Ezek legjelentősebbike az egykori érseki főtemplom, a 11. századi Szent Zsófia-templom. Mellette említést érdemel a 13. századi Szent Kelemen-, a 14. századi Szent Zaum-, Bolnicki Szent Miklós-, a 15. századi Szent Konstantin és Heléna-, valamint a 18. századi Szent György-templom. Ohrid másik jelképe a II. Philipposz által épített, majd Sámuel cár által a 10. században kibővített fellegvár. 3 kilométer hosszan húzódó falát tizennyolc bástya és négy várkapu tagolja. Az óváros sokablakos, fehérre meszelt házai a 18–19. század építészetét idézik.

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Ohrid

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!