A gyönyörű északi fényben gyönyörködhettek Amerikában

A sarki fényHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. : az északi féltekén: északi fény vagy aurora borealisÍgy néz ki a sarki fénybe lőtt rakéta. , délen: aurora australisCsodálatos színekben pompázott a sarki fény Ausztrália felett. , a FöldA Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat. északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék, elsőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. sorban protonok és elektronok által keltett időleges fényjelenség. A színek sokasága a gázrészecskék összeütközésének eredménye. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

Sarki fény

Sarki fény

A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség a Föld felszínétől nagyjából 80 és 640 kilométer közötti távolságban jelentkezik. A Sarki fényt a NaprendszerAz év eddigi legnagyobb napkitörése. más mágneses bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. inál – mint például a Jupiternél vagy a Szaturnusznál – is megfigyelték már.

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Az északi fény nevét a római hajnalistennő, AuroraHatalmas sarki fény ragyogja be a Szaturnusz északi pólusát. nevéből, és a borealis (jelentése északi) szóból alkották. A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön is megfigyelhető. A gyönyörű Aurora borealis most az amerikai Minnesota felett vált láthatóvá, kedden este.

Sarki fény

Sarki fény

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!