A földrengés miatt közelebb került egymáshoz Új-Zéland két nagy szigete

A legutóbbi súlyos  hatására közelebb került egymáshoz az ország két nagy szigete.

Az eltolódás miatt a Déli-szigeten lévő Cape Campbellnél két méterrel csökkent a távolság az Északi-szigettől – közölte a GeoNet földrengésfigyelő szolgálat pénteken. A műholdas GPS-adatok elemzése szerint a Déli-szigeten lévő, a turisták körében népszerű Kaikoura városBelchite - a lerombolt spanyol szellemváros. 70 centiméterrel megemelkedett. Más régiókban is erőteljes eltolódások tapasztalhatók. “Mindez másodperceken belül történt” – közölte a GeoNet.

3

A hétfőre virradóra történt földrengésTöbb milliárd dolláros kárt okozhatott az Új-Zélandot megrázó földrengés. a szeizmológusok legfrissebb adatai szerint a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű volt. Mivel ritkán lakott területeket érintett, mindössze ketten vesztették életüket, az elsősorban az infrastruktúrát ért károk azonban hatalmasak.

lemeztektonika

A Föld nagy litoszféralemezei (Fotó: NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. )

A Föld tektonikailag legaktívabb területe a csendes-óceáni tűzgyűrű, amely az észak-keleti Aleut-szigetektől Kamcsatka, JapánTeljesen elhagyatott Hasima szigete, mely korábban a világ legsűrűbben lakott települése volt. , a Fülöp-szigetekA világ legelszigeteltebb lakott szigete - Tristan de Cunha. illetve a Szunda-szigetvilág mentén Új-Zélandig húzódik. A litoszféra lemezek mozgása miatt Észak-és Dél-Amerika96 millió fekete labdát eresztettek egy Los Angeles-i víztározóba. – a táguló fázisában álló Atlanti-óceán miatt – nyugati, míg AusztráliaÓriási tempóban pusztul a Nagy-korallzátony. és az AntarktiszEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. északi irányban mozognak. A pacifikus óceáni kéreg a nyomóerők hatására a Csendes-óceán medencéjének nyugati határán az eurázsiai illetve az ausztrál lemezzel ütközik.

2

Az Új-zélandi Védelmi Erők, az NZDF által közreadott kép a földrengés okozta hegyomlásról a Déli-szigetA világ öt legkisebb lakott szigete. legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. városáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l, Christchurch-től északkeletre fekvő Kaikoura Coast közelében. (Fotó: MTI/EPA/AAP/DPA/NZDF/Sam Shepherd)

Az ütközés miatt a kontinentális kéregnél jóval vékonyabb és sűrűbb óceáni kéreg a kontinentális kéreg alá nyomódik. A földtanban ezt, az összetartó, úgynevezett konvergens lemezhatárokon kialakuló jelenséget hívják szubdukciónak, melynek során fokozatosan felemésztődik az óceáni kéreg.

1

Az ország több főútja járhatatlanná vált

A mélybe nyomuló óceáni kéreg nagy mennyiségű vizet tartalmazó üledéket hurcol magával, amelyből a szilárd kéreg és a cseppfolyós, olvadt, forró kőzetanyagból álló köpeny határán, az asztenoszférában a hőhatás miatt nagy mennyiségű gőz szabadul fel.

4

A kéreg repedésein a gőz felnyomja az olvadt magmát, így alakulnak ki a vulkáni szigetívek a szubdukciós övezet mögött. Az összetartó lemezek határán hatalmas feszültség alakul ki, ami időnként erős földrengések formájában pattan ki. Ezért nem véletlen, hogy a legerősebb földrengések, és a leghevesebb vulkánkitörések is a pacifikus tűzgyűrű területén a leggyakoribbak.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!