A dinoszauruszokéhoz hasonló lábat növesztettek csirkeembrión chilei kutatók

Chilei kutatóknak a világon elsőként sikerült a dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. éhoz hasonló lábat növeszteniük csirkeembrión. Az Evolution című folyóiratban közölt tanulmány szerint a “csirkeembrió lábának korai fejlődését meggátolva a végtag olyanná alakult, mint, amilyen a dinoszauruszok lába volt. Az eredmény egy dinoszauruszSziklafalba ágyazva találták meg egy gigászi titanoszaurusz csontvázát Tanzániában. lábas csirkeembrió” – idézte Alexander Vargast, a Chilei Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

csirkeembrio-1Csirkeembrió (illusztráció) Forrás: Graeme Campbell/Wikipedia

A mai madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a több mint 145 millió évvel ezelőtti jura földtörténeti korban. A két lábon járó theropodák (szörnylábúak) kezdetben húsevők voltak, majd idővel növényFényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő virágos növényekben. - és rovarevő csoportjaik is kialakultak.

csirkeembrio-2

A dinoszauruszok szárkapocscsontja csőszerű volt és lenyúlt egé26 generációt klónoztak egy egérből. szen a bokáig. A madarak kialakulásához vezető evolúció során ez a csont1 millió csont Washingtonban. megrövidült és szilánkszerű alakot öltve elvált a bokától. A kutatók azonban már korábban megfigyelték, hogy az embrionális fázisban a madaraknak először a dinoszauruszokét idéző csőszerű szárkapocscsontjuk alakul ki, amely később tovább fejlődik. A csirkeembrió szárkapocscsontjának korai fejlődésébe való beavatkozással – egy növekedésért felelős gén manipulációjával -, a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a csont az eredeti, csőszerű formában fejlődjön tovább, összekapcsolódva a bokával. Vargas szerint az eredmények nem csupán a madarak és a dinoszauruszok kapcsolatát, hanem az evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s folyamatban végbement genetikai változásokat is új megvilágításba helyezik.

csirkeembrio-4

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!