A dinoszauruszokat elpusztító aszteroida darabkáira lelhettek Kolumbiában

A kutatók parányi, kristályos szerkezetű képződményeket leltek fel, amelyek szerintük az aszteroidaSosem látott kisbolygó-közelítés péntek este!. becsapódásakor keletkeztek.

A dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalásKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. át okozó aszteroida maradványait fedezhették fel Kolumbiában, a csendes-óceáni Gorgonilla-szigeten. Hermann Bermúdez, a Kolumbiai Nemzeti Egyetem geológusa elmondta, az expedíció bizonyítékokat talált rá, hogy az általuk feltárt parányi kristályos szerkezetű képződmények akkor keletkeztek, amikor az áttüzesedett aszteroida anyaga összeolvadt a becsapódásA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. helyszínén lévő kőzetekkel.

aszteroida

Illusztráció – széttöredező aszteroida (Fotó: NASAKét új bolygót fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. /JPL/CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. )

Ismertetése szerint a felfedezett maradványok úgynevezett szferulitek – 1,1 milliméter átmérőjű gömböcskék. Rétegük Gorgonilla-szigeten eléri a 2 centimétert. Az igen jó állapotban fennmaradt képződmények mintegy 90 százaléka üveges állagú. A talált leletek alapján a szakember arra a következtetésre jutott, hogy a becsapódás nyomán a Richter-skála szerinti 13-as erősségű földrengésFöldrengés fedte fel egy azték piramis belsejében rejlő ősi templomot. rázta meg a nyugati féltekét. A geológus egyedülállónak nevezte a leletet, mivel még sehol sem kerültek elő ilyen jó állapotban lévő szferulitek. Azt nem lehet tudni, hogy ez minek köszönhető, feltételezése szerint a katasztrófaSzent fa az út közepén. idején a mai Gorgonilla területe az óceán mélyén volt, és csupán egymillió évvel később emelkedett a felszínre.

“Másutt az anyagok évmilliók óta közel voltak a felszínhez” – magyarázta, hozzátéve, a Gorgonilla-szigeten felfedezett leletek az első szferulitek, amelyeket Dél-Amerikában találtak, korábban a becsapódás “törmeléke” kizárólag Közép- és Észak-Amerika területén került napvilágra.

Az aszteroida becsapódásakor körülbelül 200 kilométer átmérőjű kráterA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. keletkezett. Ez a Chicxulub-kráter, amelynek nyomai a Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében, a tengeraljzaton maradtak fenn.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!