A láncfűrész, a riasztó és más állatok hangját is képesek utánozni a bámulatos lantfarkú madarak

Az Ausztráliában honos lantfarkú madarak25 millió madarat ölnek meg évente a Földközi-tenger medencéjében. nemcsak sajátos tollazatuk, de bámulatos hangutánzó képességük miatt is igazán különlegesÁrnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög. teremtmények.

A leginkább a délkelet-ausztráliai erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. kben élő lantfarkúak nagy, fácánszerű madarak, csüdjük magas, szárnyuk rövid. Farkuk hosszú, a hímeknél 16, a nőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. stényeknél 12 kormánytollal, melyek felfelé állnak és egyesek S alakban meggörbültek, és így együttvéve sajátságos lantalakot mutatnak. Röptétlenek, szárnyaik csak a fákra és sziklákra való fel- és leugrásban segítik őket.

Forrás: Wikimedia Commons/Melburnian

A lantfarkú madarak hangja, fejlett éneklőizmaiknak megfelelően, rendkívül hajlékony. Rendes hívogatójuk éles, messze hallatszó riogatás, éneke pedig, amely saját és utánzott hangokAz emberi beszéd fejlődését tárják fel az orángutánok hangjai. keveréke, a tartózkodási hely szerint változik.

Lantfarkú madár

Egészen döbbenetes hangutánzó képességük van: párkereséskor legalább húszféle madárfaj hangját utánozzák, de természetes környezetüktől idegen hangokat is megjegyeznek. Képesek kutyaugatás, tapsolás, láncfűrész, emberi beszédEmberi szavakat tanult meg utánozni egy kardszárnyú delfin. , riasztó vagy fényképezőgép hangjának utánzásEmberi szavakat tanult meg utánozni egy kardszárnyú delfin. ára is. Szinte végtelen a különböző hangok sora, amelyeket a lantfarkú madárElőszeretettel vadásznak madarakra az imádkozó sáskák. utánozni tud. A különleges hangokat csak a hímek adják ki, ezzel elkápráztatva a nőstény példányokat.

Forrás: Wikimedia Commons/Fir0002

A fajt az elsők közt tanulmányozó Ludwig Becker a következőket írta róla: „Ez a madár tán a legjobb hangutánzó. Hogy fogalmat adhassak erről a tudományáról, megemlítem a következőket: Gippslandban, az ausztráliai magas hegyvidék déli lejtőjének közelében van egy fűrészmalom. Itt csendes vasárnapokon kutyaugatást, emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. nevetést, mindenféle madárdalt, csicsergést, gyermeklármát lehet hallani az erdő mélyéből, amellett azt a fülsértő zajt, amit a fűrész élesítése idéz elő. Mindezeket a hangokat egy és ugyanaz a lantfarkú madár hallatja, amely a fűrészmalom közelében szokott üldögélni.”


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!