9 gyönyörű muszlim mecset

1. Kék mecset vagy Ahmed szultán mecset

A Kék mecsetA 10 legismertebb kulturális műemlék. vagy Ahmed szultán mecsetje IsztambulSzobrot kapott Isztambul világhírű macskája. egyik központi mecsete, mely a városAngkor - a Khmer Birodalom varázslatos fővárosa. Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyekkel a belső falait borították. A mecsetet 1609 és 1616 között építették I. Ahmed utasítására. A mecsethez tartozó épületegyüttesben találhatjuk az alapító szultán síremlékét, egy medreszét (iskolaAhol még az iskolapadról is saját maguk gondoskodnak. ) és egy kórházat. A Kék mecset Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága.

Ahmed szultán mecset

Ahmed szultán mecset

2. Fatih-dzsámi

A Fatih-dzsámi Törökországban, Isztambulban található a hasonló nevű negyedben. A bizánci korban egy templomA világ leghatalmasabb látnivalói. állt itt (Havariun), s ennek a romjain épült 1463 és 1471 között II. Mehmed szultán parancsára, az építész Atık Sinan volt. Az eredeti dzsámit 1509-ben egy földrengésHaiti 3 évvel a pusztító földrengés után. csak megrongálta, ám egy másik 1766. május 22-én teljesen elpusztította. III. Musztafa szultán a romokon építtette gránitból és márványból a ma is látható dzsámit. 1772. április 15-én volt az ünnepélyes átadás. Az új mecsetet Mehmed Tahir tervezte. A dzsámihoz tartozott korábban nyolc iskola, fürdő, könyvtár, bazársor, karavánszeráj, kórház, közkonyha és számos vendégház. Az alapítványi formában történő működés, oktatásAhol még az iskolapadról is saját maguk gondoskodnak. szerteágazó volt: a teológián kívül tanítottak még algebrát, filozófiát, földrajzot, nyelvészetet, történelmet és természettudományokat is. Az alapítványok arab nyelvű szabályzatai fennmaradtak, jelenleg a Török és IszlámA marokkói II. Hassan-mecset. Alkotások Múzeumában találhatóak.

Fatih-dzsámi

3. Hagia Sophia

A Hagia Sophia ( jelentése: Szent [= isteni] Bölcsesség) bizánci építésű hajdani ortodox bazilika2026-ra épülhet fel teljesen a Sagrada Família . Isztambulban, Törökországban. Később mecsetként használták, ma múzeumként látogatható. A mai Hagia Szophia és előzményei neve kezdetben csak Nagytemplom (Megalé Ekklészia; Ecclesia Magna) volt. Az akkori általános közvélekedés szerint nem volt hozzá fogható méretű templom az egé26 generációt klónoztak egy egérből. sz korabeli ,,keresztény világ10 hely, ahova sosem juthatsz el. ”-ban. A Hagia Szophia az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek, és egyben az első képviselője annak a specifikusan bizánci architektúrának, melynek szellemében az épület domináns eleme a kupola14 híres kupola a világ minden tájáról. . A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás, ami első pillantásra rendkívül instabillá teszi. Az újdonságot az épület óriási méretei: a 31 méter átmérőjű és 55,6 méter magas főkupola, valamint a megtámasztását biztosító rendszer jelentik.

Hagia Szophia

Hagia Sophia

4. Kocatepe-mecset

A Kocatepe-mecset Ankara egyik mecsete, mely 1967 és 1987 között épült a város Kocatepe negyedében. A mecset építésére már 1945-ben pályázatot írtak ki, ám egyetlen tervet sem találtak elég megfelelőnek. 1965-ben Vedat Dalokay építész tervei alapján elkészültek a minaretek alapjai, ám a munkálatok félbeszakadtak, és 1967-ben a pályázatot újra kiírták. Az építkezést először Hüsrev Tayla, 1979 után pedig Fatih Uluengin tervei alapján folytatták. A Kocatepe-mecset a klasszikus oszmán építészet stílusjegyeit viseli. Méretéből és elhelyezkedéséből adódóan Ankara központjából bárhonnan jól látható.

Kocatepe-mecset

5. Mevlana Múzeum

A Mevlana Múzeum a törökországi Konya városában működő, Mevlana, azaz Dzsalál ad-Dín Rúmí, a legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. perzsa szúfi misztikus filozófus és költő emlékének szentelt múzeum. Felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyéket, műkincseket, kultúrtörténeti relikviákat őriz falai között. Maga az épületegyüttes is különlegesVarázslósüveg-formájú új pókfajt fedeztek fel Indiában. építészeti alkotás. Egyike TörökországMegnyitották a világ legnagyobb függőhídját Isztambulban. legkeresettebb kulturális helyszínének.

Mevlana

6. Ortaköy-mecset vagy Büyük Mecidiye Camii

Az Ortaköy-mecset vagy Büyük Mecidiye Camii egy neobarokk stílusú oszmán kori mecset Isztambul Ortaköy városrészében, a BoszporuszLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. partján. A mecsetet I. Abdul-Medzsid szultán építtette, az építés idejéről megoszlanak a vélemények, egyes források szerint 1853 és 1954 között épült, más szakemberek szerint 1864-ben. Az építész az örmény származású Garabet Balyan volt, akit fia, Nikogos segített. A mai mecset helyén 1721-ben egy kisebb mecset állt, melyet az akkori vezír veje, Mahmut aga építtetett, de 1730-ban a Patrona Halil vezette parasztfelkelés során lerombolták. Az 1960-as években az összeomlás veszélye fenyegette, ezért megerősítették az alapját.

Ortaköy-mecset

7. Szelim-mecset

A Szelim-mecset (törökül: Selimiye Camii) Edirne (Drinápoly) városában található, Törökország második legnagyobb mecsete. A híres török építész, Szinán építette II. Szelim szultán parancsára a város legmagasabb pontjára. Az építkezés 1567-ben kezdődött, és 7 évig tartott.

Selimiye Cami

Selimiye Camii

8. Selimiye dzsámi (nagymecset)

Konyában a Selimiye dzsámit tartják az oszmán-török építészet legszebb, legnagyobb helyi képviselőjének. Építését II. Szelim (1524.05.28-1574.12.12.) még akkor kezdette el, amikor csak trónörökös, vagy szultán-váromA Konáraki naptemplom. ányosként Konya kormányzója volt, s csak 1570-ben fejeződött be, amikor már a szultáni trónra ült.

Selimiye dzsámi

9. Szulejmán-mecset

A Szulejmán-mecset (törökül: Süleymaniye Camii) a második legnagyobb mecset Isztambulban. A híres török építész, Szinán építette I. Szulejmán szultán parancsára Isztambul harmadik hegyFestői környezetben bújik meg Grúzia legszebb temploma. ére. Az építkezés 1550-ben kezdődött, és 7 évig tartott. A mecset 59×58 méter alapterületű, a fő kupola 53 méter magas és 27,25 méter átmérőjű. Az épületet 4 minaret veszi körül, mivel I. Szulejmán a negyedik isztambuli szultán. A minaretek 10 erkélye jelzi, hogy I. Szulejmán a tizedik szultán az Oszmán dinasztiában. A komplexum a tulajdonképpeni mecseten kívül szállásokat (karavánszeráj), konyhát, kórházat, iszlám iskolát (medresze) és egy fürdőt (hamam) is tartalmaz. A kertben I. Szulejmánnak és feleségének (Roxelana), leányának (Mihrimah), édesanyjának (Dilasub Saliha) valamint nővérének (Aszije) mauzóleuma (türbe) található. II. Szulejmán, II. Ahmed és II. Musztafa lánya, Szafije is itt nyugszik. A komplexum északi falA leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról. ánál található Szinán nyughelye. A mecsetet 1660-ban egy tűzvész pusztította, IV. Mehmed parancsára Fossatı építette újjá. Sajnos a restaurálás barokk stílusjegyekkel váltotta fel az eredeti művet. A 19. század során visszaállították eredeti szépségében, az I. világháború alatt azonban az udvart fenyverraktárnak használták, mely természetesen felrobbant, így újabb tűz pusztította el az épületet. 1956-ban ismét helyreállították.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii2t


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!