9 gyönyörű muszlim mecset

Cimkék: , , , , ,

1. Kék mecset vagy Ahmed szultán mecset

A Kék mecsetA 10 legismertebb kulturális műemlék. vagy Ahmed szultán mecsetje IsztambulSzobrot kapott Isztambul világhírű macskája. egyik központi mecsete, mely a városPárizs - A 10 legnépszerűbb látnivaló. Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyekkel a belső falait borították. A mecsetet 1609 és 1616 között építették I. Ahmed utasítására. A mecsethez tartozó épületegyüttesben találhatjuk az alapító szultán síremlékét, egy medreszét (iskolaIskola a híd alatt Új-Delhi legszegényebb gyerekeinek. ) és egy kórházat. A Kék mecset Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága.

Ahmed szultán mecset

Ahmed szultán mecset

2. Fatih-dzsámi

A Fatih-dzsámi Törökországban, Isztambulban található a hasonló nevű negyedben. A bizánci korban egy templomIzland 130 éves gyeptetős temploma. állt itt (Havariun), s ennek a romjain épült 1463 és 1471 között II. Mehmed szultán parancsára, az építész Atık Sinan volt. Az eredeti dzsámit 1509-ben egy földrengésHaiti 3 évvel a pusztító földrengés után. csak megrongálta, ám egy másik 1766. május 22-én teljesen elpusztította. III. Musztafa szultán a romokon építtette gránitból és márványból a ma is látható dzsámit. 1772. április 15-én volt az ünnepélyes átadás. Az új mecsetet Mehmed Tahir tervezte. A dzsámihoz tartozott korábban nyolc iskola, fürdő, könyvtár, bazársor, karavánszeráj, kórház, közkonyha és számos vendégház. Az alapítványi formában történő működés, oktatásAhol még az iskolapadról is saját maguk gondoskodnak. szerteágazó volt: a teológián kívül tanítottak még algebrát, filozófiát, földrajzot, nyelvészetet, történelmet és természettudományokat is. Az alapítványok arab nyelvű szabályzatai fennmaradtak, jelenleg a Török és IszlámA marokkói II. Hassan-mecset. Alkotások Múzeumában találhatóak.

Fatih-dzsámi

3. Hagia Sophia

A Hagia Sophia ( jelentése: Szent [= isteni] Bölcsesség) bizánci építésű hajdani ortodox bazilika2026-ra épülhet fel teljesen a Sagrada Família . Isztambulban, Törökországban. Később mecsetként használták, ma múzeumként látogatható. A mai Hagia Szophia és előzményei neve kezdetben csak Nagytemplom (Megalé Ekklészia; Ecclesia Magna) volt. Az akkori általános közvélekedés szerint nem volt hozzá fogható méretű templom az egé26 generációt klónoztak egy egérből. sz korabeli ,,keresztény világ10 hely, ahova sosem juthatsz el. ”-ban. A Hagia Szophia az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek, és egyben az első képviselője annak a specifikusan bizánci architektúrának, melynek szellemében az épület domináns eleme a kupola14 híres kupola a világ minden tájáról. . A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás, ami első pillantásra rendkívül instabillá teszi. Az újdonságot az épület óriási méretei: a 31 méter átmérőjű és 55,6 méter magas főkupola, valamint a megtámasztását biztosító rendszer jelentik.

Hagia Szophia

Hagia Sophia

4. Kocatepe-mecset

A Kocatepe-mecset Ankara egyik mecsete, mely 1967 és 1987 között épült a város Kocatepe negyedében. A mecset építésére már 1945-ben pályázatot írtak ki, ám egyetlen tervet sem találtak elég megfelelőnek. 1965-ben Vedat Dalokay építész tervei alapján elkészültek a minaretek alapjai, ám a munkálatok félbeszakadtak, és 1967-ben a pályázatot újra kiírták. Az építkezést először Hüsrev Tayla, 1979 után pedig Fatih Uluengin tervei alapján folytatták. A Kocatepe-mecset a klasszikus oszmán építészet stílusjegyeit viseli. Méretéből és elhelyezkedéséből adódóan Ankara központjából bárhonnan jól látható.

Kocatepe-mecset

5. Mevlana Múzeum

A Mevlana Múzeum a törökországi Konya városában működő, Mevlana, azaz Dzsalál ad-Dín Rúmí, a legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. perzsa szúfi misztikus filozófus és költő emlékének szentelt múzeum. Felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyéket, műkincseket, kultúrtörténeti relikviákat őriz falai között. Maga az épületegyüttes is különleges építészeti alkotás. Egyike TörökországAz élet szeretetére buzdít egy Törökországban feltárt 2300 éves mozaik. legkeresettebb kulturális helyszínének.

Mevlana

6. Ortaköy-mecset vagy Büyük Mecidiye Camii

Az Ortaköy-mecset vagy Büyük Mecidiye Camii egy neobarokk stílusú oszmán kori mecset Isztambul Ortaköy városrészében, a BoszporuszLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. partján. A mecsetet I. Abdul-Medzsid szultán építtette, az építés idejéről megoszlanak a vélemények, egyes források szerint 1853 és 1954 között épült, más szakemberek szerint 1864-ben. Az építész az örmény származású Garabet Balyan volt, akit fia, Nikogos segített. A mai mecset helyén 1721-ben egy kisebb mecset állt, melyet az akkori vezír veje, Mahmut aga építtetett, de 1730-ban a Patrona Halil vezette parasztfelkelés során lerombolták. Az 1960-as években az összeomlás veszélye fenyegette, ezért megerősítették az alapját.

Ortaköy-mecset

7. Szelim-mecset

A Szelim-mecset (törökül: Selimiye Camii) Edirne (Drinápoly) városában található, Törökország második legnagyobb mecsete. A híres török építész, Szinán építette II. Szelim szultán parancsára a város legmagasabb pontjára. Az építkezés 1567-ben kezdődött, és 7 évig tartott.

Selimiye Cami

Selimiye Camii

8. Selimiye dzsámi (nagymecset)

Konyában a Selimiye dzsámit tartják az oszmán-török építészet legszebb, legnagyobb helyi képviselőjének. Építését II. Szelim (1524.05.28-1574.12.12.) még akkor kezdette el, amikor csak trónörökös, vagy szultán-váromA Konáraki naptemplom. ányosként Konya kormányzója volt, s csak 1570-ben fejeződött be, amikor már a szultáni trónra ült.

Selimiye dzsámi

9. Szulejmán-mecset

A Szulejmán-mecset (törökül: Süleymaniye Camii) a második legnagyobb mecset Isztambulban. A híres török építész, Szinán építette I. Szulejmán szultán parancsára Isztambul harmadik hegyEgy gyönyörű nepáli régió, amit megkímélt a földrengés pusztítása [videó]. ére. Az építkezés 1550-ben kezdődött, és 7 évig tartott. A mecset 59×58 méter alapterületű, a fő kupola 53 méter magas és 27,25 méter átmérőjű. Az épületet 4 minaret veszi körül, mivel I. Szulejmán a negyedik isztambuli szultán. A minaretek 10 erkélye jelzi, hogy I. Szulejmán a tizedik szultán az Oszmán dinasztiában. A komplexum a tulajdonképpeni mecseten kívül szállásokat (karavánszeráj), konyhát, kórházat, iszlám iskolát (medresze) és egy fürdőt (hamam) is tartalmaz. A kertben I. Szulejmánnak és feleségének (Roxelana), leányának (Mihrimah), édesanyjának (Dilasub Saliha) valamint nővérének (Aszije) mauzóleuma (türbe) található. II. Szulejmán, II. Ahmed és II. Musztafa lánya, Szafije is itt nyugszik. A komplexum északi falA leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról. ánál található Szinán nyughelye. A mecsetet 1660-ban egy tűzvész pusztította, IV. Mehmed parancsára Fossatı építette újjá. Sajnos a restaurálás barokk stílusjegyekkel váltotta fel az eredeti művet. A 19. század során visszaállították eredeti szépségében, az I. világháború alatt azonban az udvart fenyverraktárnak használták, mely természetesen felrobbant, így újabb tűz pusztította el az épületet. 1956-ban ismét helyreállították.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii2t


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!