3500 éves az Adriai-tenger mélyén feltárt titokzatos város

Az Adriai-tenger1500 éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál. mélyén feltárt titokzatos város, amelyre még tavaly bukkantak horvát búvárok, a szénizotópos kormeghatározás szerint 3500 éves – tudósított a Slobodna Dalmacija című horvát regionális napilap. Az ősi város lelőhelye Zára térségében, a partoktól mindössze 50 méterre, a Pasmani-csatornában található, a szerelmesek szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. ének is nevezett Galesnjak szigete közvetlen közelében. Idén október elején a búvárok újabb feltárásokat végeztek a területen, amikor az Egyesült Államokból megérkezett a szénizotópos kormeghatározás eredménye, amely kimutatta, hogy a város 3500 éves. Ennek fényében elmondható, hogy Horvátország30 ezer éves barlangrajzokat fedeztek fel a régészek Horvátországban. eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyRejtélyes sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében. éről van szó.

sunken-city

Az ókori régészeti lelőhely csaknem két hektáron terül el, ahol a kutatócsoport először rengeteg faoszlopot talált a tenger fenekén. Ezek – mint később kiderült – nem épületeket tarthattak, hanem a partszakaszt erősítették meg velük. Hasonló építkezési stílust korábban a Pó folyó mentén, Olaszországban fedeztek fel, az Adrián még soha sem találkoztak ilyennel. A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni. Ezeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta, szabályos formációk rejtőznek a vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. alatt. A régészek egy háromszáz méter hosszú, tört kőből készült fal vonalait fedezték fel, amely összeköthette a szigetet a szárazfölddel. Az amerikai Beta Analytic laboratórium vizsgálatai szerint a várost Kr. e. 1500 körül, a középső bronzkorban építette egy olyan közösség, amelynek neve nem ismeretes. Merüléseik során nagy mennyiségű fa- és kerámiamaradványra is bukkantak a búvárok.

VIDEÓ:

Matko Ilkic, a feltárások vezető régésze újságíróknak elmondta: a lelőhelyre három méter mélyen találtak rá, és mivel évente körülbelül egy millimétert nőtt a tenger vízszintje, a város korának meghatározása is helyes lehet. “Háziállatoktól eredő csontot tömegét tártuk fel, ami arra utal, hogy fejlett mezőgazdasággal rendelkeztek az ott élő emberek, továbbá találtunk egy kőbaltát és egy olívamagot is, amely valószínűleg a legrégebbi leletFontos leleteket hoztak felszínre a legendás antiküthérai hajóroncsból. az egész Adrián” – mondta. A leleteket egy jövő nyári tárlaton mutatják be. A régészek bíznak benne, hogy restaurálva, teljes egészében is látható lesz bronzkoriBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. város és kikötője egyszer.

VIDEÓ:

MTI, total-croatia-news.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!