30 ezer éves barlangrajzokat fedeztek fel a régészek Horvátországban

Az őskőkorszakból származó, 30 ezer éves barlangrajzokra bukkantak régészek Horvátországban. A felfedezést az Isztriai félszigeten, a Limi-csatorna fjordszerű öblének egyik oldalán található Romuald-barlangban tették- közölte a helyi média.

Darko Komšo, a pulai archeológiai múzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. munkatársa elmondta: ez az első ilyen leletJelentős bronzkori lelőhelyet tártak fel Kiskőrös határában. az országban, és a második a Balkánon. Az első rajzra 2010-ben lett figyelmes a horvát archeológus, de csak hét évvel később jött létre egy nemzetközi tudóscsoport, amely megállapította az ősi alkotások korát. Az isztriai felfedezésről szóló tanulmány most jelent meg az Antiquity című brit tudományos folyóiratban.

Forrás: Aitor Ruiz-Redondo

BárCova d'en Xoroi - sziklafalra épült bár Menorca szigetén. a rajzok alig kivehetőek, azokat vörös okker festékkel festették a barlangCsodabarlang Kefalóniában. falára. Negyvennégy helyen fedeztek fel körvonalakat, amelyek bölényeket, zergéket és emberi alakokat ábrázolnak, valamint háromszögeket, amelyek nemiségre utalhattak. Egyes helyeken csak festékmaradványok vannak, pacák, alakzat nélkül, valószínűleg letörték a cseppköveket a barlangban és a törések helyét bemázolták vörös festékkel, valamilyen rituálé folytán. A régész szerint a barlangban nem élhetett sok ember, inkább kultuszhelyként szolgált. A Limi-csatornát mára elárasztotta a tenger, de abban az időben ez a terület egy folyóvölgy volt, tele vadállattal, amelyre az ősember vadászott.

A barlang, amelyet most lezártak a látogatók előtt, egy régi legendáról híres: itt élt remete20 éve egyedül él egy barlangban egy kínai férfi. életet Szent Romuald Benedek-rendi szerzetesSzerzetesek fogadták örökbe az utcán kóborló barátságos kutyát. , akinek a nevéhez számos csodatétel fűződik. A barlang 105 méter hosszú, és a hiedelmekA dogon nép misztikus világa. szerint a neandervölgyiRejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember. emberek életéből fennmaradt maradványokat rejt, ezért számos régész kutatott már ott, hogy értékes leletre bukkanjon.

A szakemberek hozzátették, hogy amint megtették a megfelelő lépéseket a terület védelmére, azon fognak dolgozni, hogy a nagyközönség számára is bemutassák azt a gazdagságot, amelyet a barlang magában őriz.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!