3 Pulitzer-díjas fotó, ami megdöbbentette a világot

A Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült ÁllamokAz Egyesült Államokban akarnak letelepedni a Bikini-atoll lakói a klímaváltozás miatt. legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az irodalom, dráma és zene területén is osztanak Pulitzer-díjakat, ezek pedig csak amerikai állampolgároknak adhatóak. A legelső Pulitzer-díjat 1917. június 4-én adták át, mostanában pedig minden év áprilisában jelentik be a nyerteseket. Nevét a díj anyagi alapjait a 19. század végén megteremtő Joseph Pulitzer (eredeti nevén Pulitzer József) magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta. A Pulitzer-díj nyerteseit egy független bizottság választja, amelyet a Columbia Egyetem Újságírói Kara (Columbia University Graduate School of Journalism) igazgat.
Renée C. Byer, Eddie Adams, Deanne Fitzmaurice

Renée C. Byer, Eddie Adams, Deanne Fitzmaurice

A három hihetetlen fotó, mely megdöbbentette a világot:

Irak egy gyerek szemével

Deanne Fitzmaurice, Pulitzer-díj 2005

Az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. általi 2003-as iraki megszállás oka és következménye már a háború előtt heves viták tárgya volt. Az Egyesült Államok ugyanis soha nem részletezte elfogadhatóan az okokat, a háború szükségességét egyszerűen csak a terrorizmus elleni harcHatalmi és az utcai harcok Egyiptomban. fontosságával magyarázta. Céljaként csupán – Donald Rumsfeld, akkori védelmi miniszter tolmácsolásában – a terrorizmus legyőzését és a tömegpusztító fegyverek megsemmisítését nevezte meg, annak ellenére, hogy ez utóbbiak létezésére nem voltak kézzelfogható bizonyítékai az amerikaiaknak, és azóta sem találtak.

Az iraki háború civilek – közöttük nők és gyerekekLotte és Vince 4 perc alatt változnak csecsemőből kamasszá . – tízezreinek életét követelte néhány év alatt. Deanne Fitzmaurice, az Associated Press hírügynökség fotóRitkán látott fotók. sa 2004-ben készített fotósorozatot az iraki háborúSzáz éve vetették be az első tankokat. ról, melynek középpontjában egy olyan kilenc éves iraki kisfiú áll, aki detonáció következtében szerzett életveszélyes sebeket.

Irak egy gyerek szemével

Fotó: Deanne Fitzmaurice, AP, 2004.

A sorozatot, amely a kisfiú kórházba szállítását és az életéért folytatott harcot dokumentálja, 2005-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták.

Amikor a rák győz

Renée C. Byer, Pulitzer-díj 2007

Korunk egyik legnagyobb ellensége, a rák a gyermekeket sem kíméli: a sokszor gyógyíthatatlan kór évente több ezrek életét követeli csak az Egyesült Államokban. A 11 éves Derek Madsennél 2004-ben diagnosztizáltak neuroblasztómát. Ez a rák egyik, viszonylag ritkán előforduló fajtája elsősorban az öt év alatti gyermekeknél alakul ki; rendszerint a mellékveséből indul ki, és az idegszöveteket érinti. A statisztikák szerint a gyermekeknél a neuroblasztómából történő felépülés esélye igen nagy, de nem mindenkinek sikerül.

Derek és édesanyja, Cyndie French hitt a gyógyulásban, azonban Derek szervezete nem bírt a halálos kórral: 2006. május 11-én, néhány nappal az Amerikában tartott anyák napja előtt feladta a harcot.

Amikor a rák győz

Fotó: Renee C. Byer, Sacramento Bee, 2005.

Küzdelmeikről a Sacramento Bee című lap számolt be riport- és fotósorozatban. Ez utóbbiért Renee C. Byer 2007-ben átvehette a Pulitzer-díjat.

A fotó, amely véget vetett egy háborúnak

Eddie Adams, Pulitzer-díj 1969

Az 1950-es évek végén kezdődött vietnámi háború célja Észak- és Dél-VietnámA leghíresebb vietnami lány napjainkban. újraegyesítése volt. A kommunista északi oldalt KínaVörössé változott egy kínai folyó vize. és a Szovjetunió, a délit az Egyesült Államok támogatta – a harcok szárazföldön és levegőben egyaránt folytak. A vietnámi háború mértéktelen sok pénzébe került az amerikaiaknak, és milliók életét követelte alig több mint egy évtized alatt: a harcok során közel hatvanezer amerikai katonaAz Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben. , illetve közel négymillió vietnámi vesztette életét.

A vietnámi háború hidegvérrel elkövetett mészárlásait és iszonyatos kegyetlenségét bemutató felvételek az egész világot sokkolták. A dokumentumok között az egyik leghíresebb Eddie Adams, az Associated Press fotósának felvétele, amelyen egy tábornok – Nguyen Ngoc Loan – közvetlen közelről végez egy megbilincselt vietkonggal.

A fotó, amely véget vetett egy háborúnak

Fotó: Eddie Adams, AP, 1968.

A fotó, amely hozzájárult ahhoz, hogy az amerikaiak felismerjék, mi is folyik Vietnámban, 1969-ben Pulitzer-díjat hozott készítőjének – és rányomta bélyegét Nguyen Ngoc Loan tábornok egész életére. Bárhol is járt a világban a háború után, mindenhol felismerték: Ausztráliában megtagadták tőle a veterán katonáknak egyébként járó kezelést, az Egyesült Államokban történt letelepedését követően pedig emberjogi aktivisták kampányoltak az elűzéséért. A tábornok végül 1998-ban, 67 évesen rákban hunyt el.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!