27 évig volt éber kómában egy emírségekbeli nő, mielőtt visszanyerte öntudatát

Közel 3 évtized után nyerte vissza öntudatát egy egyesült arab emírségekbeli nő, akinek történetéről a The National napilap számolt be nemrég. Munira Abdulla 1991-ben szenvedett autóHihetetlen autóbaleset - konténer lapított ki egy autót, de túlélték az utasok. balesetet, amikor négyéves fiával hazafelé tartott. Autójuk, amit a nő sógora vezetett, busszal ütközött: a fia megúszta néhány horzsolással, de az akkor 32 éves Abdulla agya annyira megsérült, hogy az orvosok azt feltételezték, soha nem tér újra magához.

A car crash in 1991 left Munira Abdulla in a coma but her son never lost hopeMár sokkal jobban van az utcáról megmentett kétéves kisfiú - megható fotók. that one day, she would wake up.

Közzétette: The National – 2019. április 21., vasárnap

 

A nő tavaly nyerte vissza öntudatát egy német klinikán, ahol DubaiTaneszközre és az éhezőkre fordítja a díjjal járó egymillió dollárt a legjobbnak választott kenyai tanár. és LondonA világ legelső metrójának építése 1861-ben. után kezelték. “Egyetlen beteg sem ébred fel a kómából csak úgy 27 év után” – közölte az eset tisztázása kapcsán a Spiegel Online hírportállal Friedemann Müller, a németországi Bad Aiblingben lévő klinika orvosa. Az elmúlt évben ő kezelte a nőt, aki évtizedeken át volt az éber kóma állapotában. A német kezelőorvos szerint az eset nagyon ritkaIgen ritka albínó teknőst láttak Ausztráliában. , de nem egyedülálló.

Friedmann Müller elmondta, hogy a nő állapotát nem szabad összekeverni a kómával. Abdulla “minimális tudatállapotban”, egyfajta éber kómában volt, képes volt kinyitni a szemét, fájdalmat érzett ugyan, de reagálni nem tudott.

Eine Frau soll nach 27 Jahren aus dem Koma erwacht sein. Ein Wunder? Der behandelnde Arzt klärt auf:

Közzétette: SPIEGEL ONLINE – 2019. április 24., szerda

 

A kórházakban szondán keresztül etették és fizioterápiát alkalmaztak, hogy elejét vegyék izmai elsorvadásának, de nem volt jele annak, hogy a nő valaha is magához tér. 2017-ben a Crown Prince Court, Abu Dhabi kormányzati szerve felajánlotta a családnak, hogy az asszonyt Németországba helyezzék át további kezelések céljából. Ott több műtéten is átesett az elgyengült karjai és lábai miatt.

Németországban az orvosok holisztikus megközelítést alkalmaztak kezelésKísérleti gyógymóddal nyerte vissza eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő férfi. ében: izomműködését erősítették, megváltoztatták az epilepsziára adott gyógyszerét, fizioterápiát alkalmaztak, lehetővé téve, hogy kerekesszéken elhagyhassa szobáját, hogy még több inger érhesse, hallhassa például a madarak énekét. A terápia hatására fokozatosan kezdett állapota javulni, képes volt kinyitni a száját, majd egy idő után már képes volt kimondani fia nevét, üdvözölni az orvosokat, sőt idézni a Koránból.

„A beteg fizikális és mentális állapota jelentősen javult. Most már képes tudatosan kommunikálni környezetével” – mondta az orvos, hangsúlyozva, hogy „az eset igen ritka, de nem egyedülálló”. Emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Virginiában egy beteg 20 év után kezdett el beszélni.

Müller hangoztatta, hogy Abdulla esete reményt nyújt hasonló helyzetben lévő betegeknek, de nem garantálható a javulás akkor, ha az illető oxigénhiányból eredő agysérülést szenvedett.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!