25 éve történt a Tienanmen téri mészárlás

Több ezer civilt ölt meg a kínai hadseregA pakisztáni hadsereg több ezer liter illegális alkoholt semmisített meg. , mikor megtámadták egy demokratikus tüntetés résztvevőit a pekingi Tienanmen téren. A katonák több oldalról vonultak be tankokkal a térre, és számos oldalról lőtték a fegyvertelen tömeget. A sérülteket kétségbeesett lakosok szállították kórházba riksákon, az embereken eluralkodott a kétségbeesés, ahogy a hadsereg váratlanul és ilyen eltúlzott erővel csapott le a békés demonstrálókra. Becslések szerint a halálos áldozatok száma több ezer lehetett, pontos adat azonban nem került napvilágra azóta sem. A tüntető tömeget elsősorban diákok alkották, akik hetedik hete tartózkodtak a téren, és akik addig nem akartak elvonulni, amíg a demokratikus átalakulásról szóló követeléseik nem teljesülnek.

004

Tienanmen téri tüntető (Jeff Widener, 1989)

Az ismeretlen férfi kínaiak millióinak mutatta meg hogy van remény, amikor puszta jelenlétével és eltökéltségével megállította a tankoszlopot.

A demonstráció egy héttel azután kezdődött, hogy április közepén infarktusban meghalt Hu Jao-Bang pártvezér, a diákok a temetés előestéjén kezdtek gyülekezni. Napról napra egyre többen csatlakoztak a tiltakozókhoz, akik a korrupció ellen és a demokráciáért tüntettek, június elejére több mint egymillió ember vonult utcára. Az eseményről beszámolt az állami média, valamint külföldi tudósíA Csontváz-tó rejtélye. k is.

A hadsereg azután avatkozott be, hogy a kormány számos próbálkozása elbukott a tömeg feloszlatására. A támadás előtt arra figyelmeztettek, hogy minden szükséges lépést megtesznek a “társadalmi káosz” megszűntetésére, majd statáriumot vezettek be. A tűzparancsot Teng Sziao Ping, a Kommunista Párt főtitkára adta ki, hogy ezzel biztosítsa diktatúrájának stabilitását. – írta a BBC

Az erőszak ugyan nem okozott meglepetést, de annak kegyetlenségét majdnem az egész világ elítélte.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!