2018-ban indul a NASA új, a bolygó belsejét kutató Mars-missziója

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal 2018-ra tervezi következő, a bolygó belsejét kutató Mars-misszióját, amely az eredeti tervek szerint ebben a hónapban indult volna, de egy műszaki hiba miatt késedelmet szenvedett. Az új időpontot szerdán jelentette be a NASA. Eszerint az InSight nevű Mars-kutató robot várhatóan 2018. május 5-én indul útjára, és előreláthatólag 2018. november 26-án landol a vörös bolygón.

marsFotó: Wikipedia/NASA

Az űrkutatási hivatal decemberben azt közölte, hogy bizonytalan időre elhalasztja a 2016 márciusára tervezett felbocsátást, mert elromlott a robotűrhajó francia gyártmányú földrengésmérő műszere. A NASA szerdai közleménye szerint a 2018-as indításig rendelkezésre álló idő elég ahhoz, hogy újratervezzék, megépítsék és teszteljék a meghibásodott mérőműszert. Mars-misszió indítására csak kétévente, egy néhány hetes időszakban alkalmas a bolygók állása, és a 2018-as időpont egyetlen opciója a projekt teljes törlése lett volna. A misszió célja, hogy feltérképezzék a Mars belső magját, köpenyét és kérgét olyan mértékben, ahogyan a Földön kívül még egy bolygónál sem sikerült. Az InSight mélyen belefúr a Mars felszínébe, hogy ismereteket szerezzen a bolygó belsejének működéséről.

insight-marsIllusztráció az InSight Mars-kutató robotról (Forrás: NASA)

A 675 millió dolláros költségű misszióra eddig 525 millió dollárt költöttek. A kétéves késedelem többletköltségét még nem számolták ki. Decemberben a NASA még attól tartott, hogy a mérőműszer hibás alkatrészének – a vákuumkamra szigetelésének – újratervezése akár öt évig is eltarthat. A szerdai közlés azt jelenti, hogy sikerült “megmenteni” a nagy presztízsű programot, amely űrkutatók évtizedes kérdéseire adhat választ.

mars-2Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!