15 hihetetlen és érdekes tény a delfinekről

Mosolygósak, barátságosak és hihetetlenül okosak – ők a delfinekA nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik a kegyetlen delfinmészárlás. , mindenki kedvenc vízi élőlényei. Íme, néhány érdekes információ ezekről az elbűvölő teremtményekről!

Delfin

1. A delfineknek megvan az a képességük, hogy hihetetlenül gyorsan regenerálódnak a különböző sérülések után: ha egy cápaKülönleges barátság - minden alkalommal simogatást kér a cápa a búvártól. beléjük mélyeszti a fogait, szinte nem is véreznek, sőt, fájdalmat sem sokat éreznek. A tudósok szerint ez a csodás ellenálló képesség a bőrük alatt található zsírrétegnek tudható be. A zsírréteg természetes organohalogéneket tartalmaz, amely antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és lényegében antibiotikumként viselkedik.

Delfin

2. A delfinek átlagosan 14 embert támadnak meg évente.

Delfin

3. A delfinek képesek felismerni magukat a tükörben, ráadásul értékelik is azt, amit látnak.

Delfin

4. Létezik egy rendkívül ritkaRitkán látott fotók. hibridSzamár-zebra csikó született a Magyar Nemzeti Cirkuszban. , a Wholphin, ami egy palackorrú delfinEgy hatalmas bálna vetett véget a tengeri ragadozók közös lakmározásának. és egy karszárnyú bálnaStrandpapucsot és műanyag poharakat is találtak egy elpusztult bálna gyomrában. párzásából született. Az első feljegyzett wholphin a tokiói SeaWorldben fogságban született, de 200 nap után elpusztult. Azóta már a nyílt vizeken is láttak hibrid példányokat.

Delfin

5. Csoportokban élnek, amelyek 40 egyeddel rendelkeznek. A tagok jól ismerik egymást és közösen, jól összehangoltan vadásznak.

Delfin

6. A palackorrú delfinekSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. neveket adnak egymásnak, és még akkor is hallgatnak rájuk, ha olyan egyed hívja őket, akit nem ismernek. “Látják” a hangot: csettintő, csattogó ultrahangok sorozatát bocsátják ki.

Delfin

7. Ellentétben a hallal, amely egyik oldalról a másikra, kígyóAlbínó, kétfejű kígyó egy ukrán állatkertben. zó mozgással halad a vízben, a delfin uszonyának váltakozó le-fel mozgatásával hajtja előre magát.

Delfin

8. A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül, amivel képesek megérezni, ha egy nő gyermeket vár.

Delfin

9. Az állatvilágban a majmokon és a bálnákon kívül a delfin ez egyetlen állatfaj, amiről ismert, hogy öngyilkosságot követnek el. Az öngyilkossági hajlam a nőstény delfineknél jellemzőbb.

Delfin

10. A delfineknek egy légzőnyílása van, a fejük középső részén. Emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. alatt maradni.

Delfin

11. A delfinek és a többi nagy tengeri emlősCsapdát állított egy kardszárnyú delfin egy gyanútlan madárnak. ök esetében az alvás nem úgy zajlik, ahogy nálunk. Az egyik szemüket állandóan nyitva tartják, és agyuk egyik féltekéje ébren marad, hogy időnként feljöjjenek a felszínre levegőt venni, és reagálni tudjanak a veszélyre. Bár a másik agyféltekéjük alszik, az is csak alacsony hullámú alvásban van.

Delfin

12. Memóriájuk egy elefántMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. éval vetekszik: akár 20 év távlatából is felismerik egy régi, jó barátjukat.

Delfin

13. A delfin évente egyszer szül, 10-12 hónapos vemhesség után egyetlen borjút.

Delfin

14. Értelmi képességei kiemelkedőek: gyakran hasonlítják a csimpánzokhoz, sőt az emberhez is.

Delfin

15. A delfinek ősei szárazföldi élőlények voltak, de a járásra szolgáló végtagjaik mára már elcsökevényesedtek. Bár sokáig halaknak hitték őket, valójában emlősök. A szárazföldi emlősökhöz hasonlóan tüdővel lélegeznek, utódjaikat tejjel táplálják, és a halakkal ellentétben magas és állandó a testhőmérsékletük.

Delfin


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!