121 millió forintért kelt el egy csaknem teljes dodócsontváz

Összesen 336 100 fontért, vagyis körülbelül 121 millió forintért kelt el kedden egy csaknem teljes dodóKiderült, hogyan halt meg az egyik utolsó dodó. csontvázA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. a nyugat-sussexi Billingshurstban rendezett árverésen. A madárfaj egykor az Indiai-óceán térségében fekvő Mauritius-szigetZanzibár elbűvölő szigetvilága. én élt. A dodót először a 16. század végén pillantották meg, de pár évtizeddel a felfedezése után, a 17. században már ki is halt, mivel a repülni és úszni nem képes, pulykánál nagyobb, húszkilós madár könnyű préda volt a szigeten kikötő tengerészek, és a kutyák, macskák, patkányok számára.

dodo-2Fotó: Wikipedia/John Cummings

A madárfaj egyik rajongója az 1970-es évektől negyven éven át vásárolta, gyűjtögette a dodócsontokat, és az így összegyűlt darabokból sikerült felépítenie egy csaknem teljes dodócsontvázat. Ezt árverezték el kedden. A dodó az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált. Lewis Carroll az Alice Csodaországban című meséjében állított örök emléket a dodóknak.

dodo

A sussexi székhelyű Summers Place árverési ház előzetesen 300-500 ezer fontra becsülte a csontváz értékét. Legutóbb száz éve bocsátottak árverésre dodócsontvázat. Azt a Cardiff MúzeumA gyönyörű Téli Palota. vásárolta meg 350 fontért, ami manapság durván ötmillió fontot érne.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!