12 millió tonna elektronikai hulladék termelődött Ázsiában az elmúlt években

Több mint 12 millió tonna elektronikai hulladékPazarolják az ételt az amerikaiak. (e-hulladék) termelődött 2010 és 2015 között Ázsiában, ez több mint a gízai nagy piramisÚjabb érdekesség derült ki a gízai nagy piramisról. súlyának kétszerese – derült ki a tokiói ENSZENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. Egyetem jelentésENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. éből.

A dokumentum szerint részben a műszaki cikkek iránti megnövekedett kereslet hatására KambodzsaÓriási középkori településmaradványokat fedeztek fel Angkorvat közelében. , KínaAutók felett haladó, futurisztikus járművek közlekedhetnek a kínai nagyvárosokban. , HongkongHatalmas, végeláthatatlan lakótelepek Hong Kongban. , IndonéziaStrandpapucsot és műanyag poharakat is találtak egy elpusztult bálna gyomrában. , JapánMár több mint hatvanezer 100 éves ember él Japánban. , MalajziaBatu barlangok - monumentális hindu szentély Malajziában. , a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Dél-Korea, TajvanTeljes egészében megdőlt egy szálloda a Tajvant megrázó földrengés következtében. , Thaiföld és Vietnam 12,3 millió tonna e-hulladékot termelt az érintett időszakban.

e-hulladek-5

A jelentés legfőbb megállapításait tartalmazó közlemény szerint “csak Kína több mint megkétszerezte az elektronikaihulladék-termelését 2010 és 2015 között”, ami 6,7 millió tonna e-hulladékot jelent. A mutatók szerint 2015-ben Hongkongban volt a legmagasabb – 21,7 kilogramm -, és Kambodzsában a legalacsonyabb – 1,1 kilogramm -, az egy főre jutó elektronikaihulladék-termelés.

e-hulladek-4Forrás: greenpeace.org

A jelentés szerint az egyre több készülék, az egyre több fogyasztó és a termékek gyors lecserélésének gyakorlata mind hozzájárulnak az elektronikai hulladék mennyiségének növekedéséhez. A dokumentum említést tesz továbbá az e-hulladékok nem megfelelő és illegális módon történő megsemmisítéséből, illetve újrahasznosításából eredő problémákról. Az e-hulladékok nem megfelelő kezelése – nyílt színi égetés – olyan egészségi problémákat okozhat, mint a pajzsmirigyműködés megváltozása, a csökkent tüdőfunkció és fejlődési visszamaradás gyermekkorban. A jelentés szerint a hulladékok megfelelő feldolgozását gátolja a témával szembeni tudatosság hiánya, valamint, hogy anyagi ráfordításra és a szabályok betartatására lenne szükség.

e-hulladekForrás: flickr/baselactionnetwork


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!